slika

Zakaj je najem ugodnejši od nakupa?

Nakup pisarn ali proizvodnih prostorov je zagonskim podjetjem v začetnih fazah velik finančni zalogaj in nesmiselna investija, saj podjetnik v začetni fazi mora dati mnogo večji poudarek človeškim virom, potrebni opremi in obratnim sredstvom s katerimi si mora ustvariti konkurenčni položaj na trgu. Glede na vedno ostrejšo konkurenco poslovanja, ko se podjetnik mora soočati z vedno večjim tveganjem zagotovitve poslov na kratki in srednji rok, se mnogim postavlja vprašanje smiselnosti investiranja v lastne zidove, saj podjetje mora vlagati sredstva v razvoj, najem posojil za vlaganja v infrastrukturo pa pomeni visoke fiksne stroške poslovanja za obdobje 15 – 20 let in s tem v tem obdobju zmanjšanje kreditnega potenciala, ki bi ga podjetje lahko namenilo za izboljšanje konkurenčnosti. Poslovni model vedno več podjetij je tako usmerjen v najem prostorov, ki podjetju omogočajo večjo fleksibilnost prilaganja stroškov glede na nihanje novih poslov, koriščenje kreditnega potenciala za potrebe razvoja in s tem večjo konkurenčnost na trgu. V tehnološkem parku pa zraven najema infrastrukture po fleksibilnih pogojih vedno bolj prihaja v ospredje tudi sodelovanje med najemniki prostorov tehnološkega parka, medsebojna pomoč z znanji in izkušnjami, poslovno povezovanje in pridobitev ključnih informacij, ki so osnova za sklepanje novih poslov. Torej:

  • prihranite denar: investicija v zidove ni potrebna
  • uredite prostor na svoj način

 

PREDNOSTI KORIŠČENJA INFRASTRUKTURE TEHNOLOŠKEGA PARKA:

  • zagotavljanje nizkih fiksnih stroškov pri zagonu poslovanja, ki zmanjšujejo tveganje neuspeha novonastalega podjetja. Podjetju zato ni potrebno vlagati začetnih sredstev v zidove in osnovno pisarniško infrastrukturo, ker bi jo naj po ugodni ceni zagotavljali inkubatorji/parki.
  • zagotavljanje nizkih tekočih stroškov poslovanja, saj se inkubatorji kot upravljalci infrastrukture pogajamo o nižjih cenah direktno z dobavitelji elektrike, plina, telefona, komunalnih storitev, pisarniške opreme, ipd in z kritično maso dosegamo najnižjo ceno na enoto, ki jo podjetnik začetnik izven inkubatorja nikakor nebi imel zagotovljeno.
  • krajšanje krivulje učenja in opravljanje dnevnih administrativnih storitev za katere podjetniki začetniki ponavadi nimajo časa ali pa so nevešči pisarniškega dela (urejena dokumentacija v skladu z zakonodajo)
  • opravljanje dnevnih svetovalnih storitev ter mreženje, saj je podjetniku začetniku v začetku zelo težko napraviti prvi korak k komercializaciji produkta, management tehnološkega parka pa je prepoznaven v podjetniških krogih in lahko pomaga pri navezavi stikov.

 

Skladno z Energetskim zakonom (EZ - 1) je izdelana Energetska izkaznica stavbe št.:  2015 - 19 - 4 - 5963.

Zasedenost in rezervacija sejne sobe

Koledar dogodkov

Prijava na e-novice

Obveščajte me o novostih in akcijah na moj email ...

Vstop za člane

Pišite nam

Spoštovani

Napišite svoje vprašanje, sporočilo, pritožbo ali pohvalo. Veseli bomo vašega sporočila.

Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Kontakt

Pomurski tehnološki park
Podjetje za pospeševanje podjetništva v Pomurju, d. o. o.
Plese 9a
9000 Murska Sobota
Slovenija

tel: ++386 (02) 530 82 00
mobile: ++386 (0) 51 383 979
fax: ++386 (02) 530 82 00

European Cities & Regions of the Future