fbpx

2. “PitchDay” predstavitveni / informativni dogodek – sporočilo za javnost

PitchDay predstavitveni dogodek, četrtek, 4. april 2024, v prostorih Ekonomske šole Murska Sobota (Noršinska ulica 13, 9000 M. Sobota).

Inovativnost in sodelovanje mladih pomurskih talentov na predstavitvenem dogodku Talent Lab

Ekonomska šola Murska Sobota v sodelovanju s Pomurskim tehnološkim parkom in partnerji v konzorciju projekta Talent Lab, ter Univerzo za znanost in tehnologijo iz Norveške, gostila izjemni dogodek, ki je združil mlade pomurske talente in regijsko gospodarstvo. V ospredju dogodka je bil t.i. »Pitch day«, kjer so dijaki zaključnih letnikov in študenti predstavili rešitve realnih podjetniških izzivov.

Udeleženci, med katerimi so bili dijaki Ekonomske šole Murska Sobota, Dvojezične srednje šole Lendava, Biotehniške šole Rakičan, Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci ter študenti Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru, so preteklih nekaj mesecev intenzivno delali na projektih, ki so jim jih zastavila priznana pomurska podjetja. Med podjetji, ki so sodelovala pri izzivih, so bile Pomurske mlekarne, CEROP, VERMIS, Grede Tešanovci, Atharia in številni drugi, kar je študentom omogočilo, da so svoje teoretično znanje preizkusili v praksi.

Projekt TALENT LAB je bil zasnovan kot platforma za povezovanje izobraževalnega sektorja s potrebami lokalnega gospodarstva, kar je mladim omogočilo, da so svoje kompetence krepili v realnem poslovnem okolju. Podjetja, kot so Pomurske mlekarne, CEROP, VERMIS, Grede Tešanovci, Atharia in druga, so postavila mladim inovatorjem izzive, ki segajo od tehnoloških izboljšav do strategij za povečanje tržne prepoznavnosti.

Uvodni pozdrav je imel Darko Petrijan, ravnatelja Ekonomske šole Murska Sobota, ki je poudaril pomen inovacij in sodelovanja za razvoj regije. Podžupan Mestne občine Murska Sobota, dr. Timi Gomboc, in mag. Marko Močnik, direktor Pomurskega tehnološkega parka, sta izrazila podporo projektu, ki krepi povezave med izobraževanjem in gospodarstvu. Dr. Thomas Berker iz Norveške je poudaril vrednost mednarodnega partnerstva v izobraževanju in inovacijah.

Osrednji del dogodka so zaznamovale predstavitve mladih talentov, ki so na kreativen način predstavili svoje rešitve za izzive, postavljene s strani podjetij. Od izboljšav v gostinstvu, kmetijstvu, strojništvu, do inovacij v čistilnih napravah in vinogradništvu, so udeleženci dokazali, da je pomurska regija polna neizkoriščenega potenciala mladih inovatorjev.

Dogodek je bil tudi priložnost za mreženje med udeleženci, mentorji, predstavniki podjetij in lokalne skupnosti, kar je utrdilo temelje za nadaljnje sodelovanje in razvojne projekte.

Zaključek dogodka je zaznamovala predaja priznanj in zahval udeležencem ter povzetek dosežkov, ki so jih skupaj ustvarili mladi talenti, izobraževalne institucije in podjetja. Talent Lab ni le dokazal, da so inovacije ključne za razvoj regije, ampak je tudi postavil temelje za prihodnje projekte, ki bodo še naprej spodbujali sodelovanje med akademskim svetom in industrijo.

Podjetniške izzive so mladim zastavila podjetja: Pomurske mlekarne d.d., CEROP d.o.o, VERMIS, programske rešitve d.o.o, Grede Tešanovci, d.o.o., Atharia, projektna agencija, svetovanje, produkcija in razvoj, d.o.o., Kmetijsko gospodarstvo Lendava d. d., Čistilna naprava Lendava d. o. o., Elektromaterial Lendava d. o. o., Nutrivita d.o.o., Paradajz d.o.o. in  Radgonske gorice d. d.

Kontaktni osebi za dodatne informacije:

Jožek Špilak: 02 530 82 29; jozek.spilak@p-tech.si

Tomaž Lapoša: 02 530 82 29; tomaz.laposa@p-tech.si

Dogodek je potekal v okviru projekta “TALENT LAB – Povečanje zaposlitvenih potencialov v Pomurski regiji”, ki ga sofinancira Norveška s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma (program Izobraževanje – krepitev človeških virov). Več o projektu TALENT LAB najdete tukaj.

 

PROGRAM DOGODKA (Prenesete ga lahko tukaj!)

9.30 – 10.00 Registracija udeležencev
10.00 – 10.05 Uvodni pozdrav

Darko Petrijan, ravnatelj Ekonomske šole Murska Sobota

10.06-10.10 Pozdrav podžupana Mestne občine Murska Sobota

dr. Timi Gomboc, podžupan Mestne občine Murska Sobota

10.11 – 10.15 Nagovor nosilca projekta TALENT LAB

mag. Marko Močnik, direktor Pomurskega tehnološkega parka

10.16 – 10.20 Pozdrav norveškega partnerja v projektu TALENT LAB (Norveška Univerza za znanost in tehnologijo)

dr. Thomas Berker

10.21 – 10.35 Predstavitev rezultatov projekta TALENT LAB

Jožek Špilak, Pomurski tehnološki park

10.36 – 10.44 Predstavitev komisije, navodil in poteka »pitchanja«
10.45 – 10.54 PITCH 1:

Popestritev ponudbe v gostišču Zlato polje

Matjaž Magyar, Samira Škraban, Lučka Lukač, Žana Škerget, Nastja Nemec, Lana Bukovec, Gašper Recek (Ekonomska šola Murska Sobota)

10.55 – 11.04 PITCH 2:

Kako kulinarično dopolniti degustacijo penine Untouched by Light v popolni temi?

Jasna Habjanič, David Ferko  (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci)

11.05 – 11.14 PITCH 3:

Pozicioniranje podjetja Radgonske gorice d. o.o. v zgodbi vinskega turizma Slovenije Alekseja Nedog (Srednja šola za gostinstvo in turizem Radenci)

11.15 – 11.24 PITCH 4:

Določanje celokupnega dušika in fosforja na vtoku in iztoku iz čistilne naprave

Tilen Vehab, Filip Utroša (Dvojezična srednja šola Lendava)

11.25 – 11.34 PITCH 5:

Izziv avtomatizacije rezanja folije

Jožef Gerenčer, Marcus Kramberger (Dvojezična srednja šola Lendava)

11.35 – 11.44 PITCH 6:

Vpliv krmnih dodatkov in ugotavljanje mlečnosti pri 2 pasmah krav molznic Klementina Rengeo, Florijan Ščap, Miha Marič (Biotehniška šola Rakičan)

11.45 – 12.00 Odmor za kavo in mreženje
12.00 – 12.09 PITCH 7:

Okus in senzorične lastnosti paradižnika Lušt

Nina Laco, Patricija Vogrinčič, Matic Zrim (Biotehniška šola Rakičan)

12.10 – 12.19 PITCH 8:

Strategije za povečanje prepoznavnosti Grajske kleti Lendava

Iva Žoldoš, Sara Tot (Dvojezična srednja šola Lendava)

12.20 – 12.29 PITCH 9:

Priložnosti na trgu namiznih iger

Asja Kuhar, Aljaž Vrečič, Dorina Musič, Jernej Makovec, Alina Viktoria Kosednar (Ekonomska šola Murska Sobota)

12.30 – 12.39 PITCH 10:

Analiza sušilnega stolpa za sušenje mleka

Blaž Potočnik, Matjaž Butolen, Lan Kokol (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru)

12.40 – 12.49 PITCH 11:

Izraba odpadkov RDF

Maja Bagar (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru)

12.50 – 12.59 PITCH 12:

Merjenje CO v sublimatorju za čebele

Vasil Handziski (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru)

13.00 – 13.05 Zaključek dogodka

Po koncu dogodka sledi za vse povabljene udeležence kosilo v jedilnici Ekonomske šole Murska Sobota.

 

Sporočilo za družbena omrežja

🌟 Veliki uspeh mladih pomurskih inovatorjev! 🌟

Ekonomska šola Murska Sobota je v sodelovanju z nosilcem projekta Pomurskim tehnološkim parkom ter ostalimi konzorcijskimi partnerji Fakulteto za strojništvo (Univerza v Mariboru), Dvojezično srednjo šolo Lendava, Biotehniško šolo Rakičan, Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Radenci  ter Norveško univerzo za znanost in tehnologijo gostila izjemni dogodek, ki je združil mlade pomurske talente in regijsko gospodarstvo.

🚀 Dijaki in študenti iz omenjenih pomurskih srednjih šol ter mariborske fakultete za strojništvo so pokazali neverjetno inovativnost in ustvarjalnost pri reševanju realnih podjetniških izzivov.

💡 Od kulinaričnih izboljšav, strategij za povečanje prepoznavnosti lokalnih znamenitosti, do tehnoloških inovacij v kmetijstvu in gostinstvu – naši mladi inovatorji so dokazali, da so pripravljeni na izzive prihodnosti.

🤝 Ta dogodek je bil fantastična priložnost za mreženje, izmenjavo znanja in iskanje potencialnih partnerstev med mladimi talenti, izobraževalnimi institucijami, podjetji in lokalno skupnostjo.

📣 Zahvaljujemo se vsem udeležencem, mentorjem in partnerjem za to izjemno izkušnjo! Sledite nam za več informacij o prihajajočih dogodkih in projektih. Skupaj gradimo mostove med izobraževanjem in gospodarstvom, spodbujamo inovativnost in krepimo skupnost.

Dogodek, ki je potekal na Ekonomska šola Murska Sobota, je bil del projekta TALENT LAB, ki ga sofinancira Norveška s sredstvi EEA and Norway Grants Slovenia in katerega namen je povečanje zaposlitvenih potencialov v Pomurski regiji. Nosilec programa je Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

👉 Za več informacij o dogodku in naših prihodnjih projektih, obiščite našo spletno stran [Vstavi spletno povezavo].

#TalentLab #Inovacije #MladiTalenti #Pomurje #Edukacija #Industrija #Sodelovanje