fbpx

Aktivacija mladih talentov v Pomurju_kmetija BORKO

 

                           

 

SPOROČILO ZA JAVNOST!

 Mladi talenti uspešno predstavili predloge rešitev konkretnih podjetniških izzivov vinogradniško-turistične kmetije! V petek, 04.05.2018 se je v Črešnjevcih, na vinogradniško – turistični kmetiji Borko odvil že 6. predstavitveni dogodek v sklopu projekta »AKTIVACIJA MLADIH TALENTOV V POMURJU« na katerem sta dve ekipi dijakov iz Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci predstavili predloge rešitev za konkretni izzivov, katere je podala kmetija z nastanitvijo Danijele Borko.

 Z izvedbo programa AKTIVACIJA MLADIH TALENTOV V POMURJU na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci smo pričeli v jeseni 2017, ko je kmetija z nastanitvijo Danijela Borko iz Črešnjevec podala konkretne izzive s katerim se srečuje pri svojem delu in sicer,  kako popestriti/posodobiti kulinarično ponudbo domačih, tradicionalnih jedi. Kmetija danes ponuja klasične hladne narezke in tople jedi za skupine po naročilu. Izziv dijakom je tako bil vezan na sestavo novih menijev, ki bodo vključevali jedi tudi za vegetarijance.

Pri pripravi predlogov rešitev smo uporabili v podjetniškem svetu priznano metodologijo podjetniškega koncipiranja – metodo CANVAS s pomočjo katere smo dijake pripravljali na izdelavo in testiranje prototipov predlaganih rešitev. Seveda pa se je glavnina dela odvila v kuhinji.

Devet dijakov je  ob pomoči mentorjev iz šole pripravilo konkretne predloge rešitev gastronomskih izzivov. Predlagano prenovo menijev so dijaki  predstavili na sami lokaciji kmetije, na dekoriranih mizah z motivi letnih časov. Letnim časom so bile prilagojene tudi jedi, katere smo gosti lahko tudi zaužili, komentatorji in pa lastnica kmetije pa so podali tudi svoje ocene pripravljenih kreacij.

Ekipa komentatorjev, katero so sestavljali predstavnica Pomurskega tehnološkega parka mag. Aleksandra Krumpak, direktorica Zdravilišča Radenci, Vesna Maučec in Metka Marinič iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota je dijake usmerjala tusi s predlogi in pobudami za nadaljevanje dela v gastronomiji.

Omeniti velja, da je ekipa dijakov v predlog rešitev vložila veliko energije in časa, ne samo šolskega temveč tudi prostega, da je prišla do tako »zrelih« predlogov rešitev. Ekipa dijakov je lastnici vinogradniško – turistične kmetije Borko predstavila svoje predloge rešitev v smeri prilagoditve jedi letnim časom, saj so jedi pripravljene iz sezonskih in na kmetiji pridelanih sestavin najboljše, zdrave in okusne. Posebno dodatno ponudbo pa lahko na kmetiji predstavlja tudi degustacija lastnih vin, smiselno je, da kmetija izkoristi vinsko klet iz 16. st.; dijaki so prikazali celoten potek degustacije. S takšno ponudbo lahko kmetija vedno znova pritegne goste, ki se bodo vračali.

Ekipa dijakov bo rezultate projektnega dela zagovarjala še pred maturitetno komisijo. Dijaki so si prislužili nagrado in priznanje za sodelovanje v projektu s strani Pomurskega tehnološkega park d.o.o..

V Tehnološkem parku smo z rezultati projekta »Aktivacija mladih talentov v Pomurju« zadovoljni – pri ekipi dijakov, mentorji in nami je vladalo sodelovanje. Tudi lastnica kmetije je dobila s strani dijakov neobremenjen, svež pogled v problematiko, s katero se srečuje pri svojem delu. Dijaki pa so si pridobili pomembno izkušnjo; čeprav kratek čas – bili so člani kmetije in si s tem pridobili priložnost za nadaljnje sodelovanje.

Upamo, da smo s programom naredili še en korak v smeri povezave trikotnika znanost, izobraževanje in gospodarstvo.

Vsem vključenim v program se zahvaljujemo za izvrstno sodelovanje!

Pomurski tehnološki park, d.o.o.

     

Comments are closed.