fbpx

DIH2 – Izbranih 11 najboljših projektov za “odprtokodne” robotske rešitve v proizvodnji

Izbranih 11 najboljših mednarodnih projektov, ki z robotskimi rešitvami pomagajo proizvodnim podjetjem

V okviru 1. javnega poziva za t.i. TTE-je (Technology Transfer Experiment) je 26 konzorcijev z najbolj zanimivimi izzivi dobilo možnost, da predlagajo odprtokodne robotske rešitve v proizvodnji. V ožjem izboru smo imeli tudi en slovenski konzorcij, ki pa žal ni bil izbran za projektno sofinanciranje. Predstavniki našega konzorcija so priznali, da so se kar nekaj naučili in da bodo spet kandidirali na 2. Javni poziv (predvidoma junija 2021).

Da so tovrstni razpisi zahtevni pa potrjuje tudi dejstvo, da je sofinanciranje dobilo le 11 projektov (od planiranih 13), saj komisija ni spustila kriterijev za izbor. Faza realizacije za izbrane projekte se je začela junija in bo trajala predvidoma 10 mesecev, v tem času pa morajo projekti biti zaključeni. Več informacij o izbranih projektih najdete na tej povezavi: http://www.dih-squared.eu/open-call

Sicer smo bili Slovenci kar »množično« zastopani, saj je bilo izmed 89 prijav iz 26 držav, takih iz Slovenije kar 7. Skladno s politiko in priporočili EU komisije, programa Obzorje H2020 in projektnega partnerstva je realno pričakovati vsaj 1 uspešen projekt tudi iz Slovenije.

Projekt DIH2 pa ponuja tudi druge možnosti sodelovanja, poleg konzorcijev s TTE-ji, so tu tudi razpisi strokovnjakom iz različnih področij (etika, pravo in varnost podatkov), ker pa je eden od ciljev projekta tudi širjenje mreže DIH-ov in s tem ponudbe kompetenc vabimo tudi druge slovenske DIH-e, da se prijavijo na razpise za sodelovanje (poziv se bo ponovil vsaj 2x). Tako bomo DIH-i v Sloveniji dobili na razpolago nova orodja in razširili nabor svojih storitev  podjetjem, ki želijo »robotizirati« svoje proizvodne procese.

Več o možnostih sodelovanja: www.dih-squared.eu ali borut@p-tech.si .

Foto: https://www.picuki.com/media/2195174211535090005
Comments are closed.